ISSN: 2630-5720 | E-ISSN: 2687-346X
Laparoscopic Endoscopic Surgical Science The Levels of Albumin, Potassiu, Calciufosfour,Parathormon ın Hemodıalysıs Adult Patıents Wıth End Stage Renal Dısease [Haydarpasa Numune Med J]
Haydarpasa Numune Med J. 2010; 50(1): 3-7

The Levels of Albumin, Potassiu, Calciufosfour,Parathormon ın Hemodıalysıs Adult Patıents Wıth End Stage Renal Dısease

Hayrullah Yazar1, M. Kemal Başarılı2, Ahmet Pekgör3, Mehmet Polat4, Sadık Büyükbaş2
1Bozok Üniversitesi Tıp Fakültesi, Biyokimya A.B.D, Md, PhD,Yozgat
2Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi, Biyokimya A.B.D, Md, PhD,Diyarbakır
3Selçuk Üniversitesi Fen Fakültesi, İstatistik A.B.D, PhD, Konya
4Özel Konya Huzur Diyaliz Merkezi, Dahiliye, Md, Konya

INTRODUCTION: Type II diabetes or diabetes mellitus type II (previosly called non–insulin-dependent diabetes mellitus, NIDDM), or adult-onset diabetes is a disorder that is charcterized by high blood glucose in the context of relative insulin deficienncy and insulin resistance. Type II diabet is often initially managed by life style disorders, inadequate exercise and dietary modifications. As the condition progresses, medications are typically requeried. There are many factors which can potentially give raise or exacerbate type II diabetes, especially metabolic syndrome. Multifactorial changes that complex and very often lead to damage and irreversible function defect of many organs, most significantly the reno- vascular system so with this condition has been resulted that serios quantty end stage renal disease (ESRD). In this researche we aim the assesment of etiology incidence and prevalence state of being widespread in type II diabetes mellitus and other etiology in the end stage renal disease patients in addition to compare with Albumin, PTH, K, CaxP in the blood serum.
METHODS: In Private Konya Huzur Dialysis Center set point bloods measurement had been determined in otoanalysir for 70 adult ESRD in period 25 month. All the patients etiology of ESRD was determined in eight groups. Furthermore was determined blood levels Ca, K, P, PTH, CaxP in all the groups and this condition has been worked statisticaly. All the patient’s bloods are taken prehemodialysis. The blood serum has been analysed, Vitros FS 5.1 ile Vitros 950 apparatus and Abott Architect 2000 SR in with Beckman Coulter Access 2 in with apparatus.
RESULTS: As type II diabetes group other groups were differently determined that Albumin, K, PTH ve CaxP in the blood adult hemodialysis patients (value statisticaly, p < 0,05).
DISCUSSION AND CONCLUSION: K differently an result which expected (because type II dm), together PTH, CaxP differently if secondary hyperparatroidsm has been interpereted while becoming a laboratory diagnosis. The statistically value that albumin levels in the blood serum (p<0.05). So albumin besides proteine in hemodialysis patients that the subject is investigated.

Keywords: End stage renal disease (ESRD), type II diabetes mellitus, hemodialysis

Son Dönem Böbrek Yetmezlikli Yetişkin Hemodiyaliz Hastalarından, Etyolojik Tanıları Tip II Diyabetes Mellitus Olanlarının, Diğer Hastalara Göre Albumin, K, PTH, CaxP Değerleri Mukayesesi

Hayrullah Yazar1, M. Kemal Başarılı2, Ahmet Pekgör3, Mehmet Polat4, Sadık Büyükbaş2
1Bozok Üniversitesi Tıp Fakültesi, Biyokimya A.B.D, Md, PhD,Yozgat
2Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi, Biyokimya A.B.D, Md, PhD,Diyarbakır
3Selçuk Üniversitesi Fen Fakültesi, İstatistik A.B.D, PhD, Konya
4Özel Konya Huzur Diyaliz Merkezi, Dahiliye, Md, Konya

GİRİŞ ve AMAÇ: Diyabet mellitüs tip II ya da diğer ifade ile tip II diyabet, yüksek kan glukozu ile karakterize insülin direnci veya insülin eksikliği içeren bir yetişkin hastalığıdır (eski ismi insüline bağlı olmayan diyabet, NIDDM). Diyabet egzersizden yoksun ve diet bozuklukları ile artan (life style disorders) bir hastalıktır. Tip II diyabet, hızla ilerleyen ve tıbbi yardıma ihtiyaç duyulan bir durumdur. Çoğu faktör bu durumu potansiyel olarak artırabilir, metabolik sendrom bunlardandır. Multifaktoriyel değişiklikler ve komplex durumlar, ciddi miktarda irreversible organ bozukluklarına yol açabilir. Reno-vaskuler bozukluklar çok önemli olanlarından olup, ciddi miktarda son dönem böbrek yetmezliği ile sonlanır (SDBY). Bu çalışmada amacımız; SDBY etyolojilerinden olan tip II diyabet Diyabet mellitüs tip II ya da diğer ifade ile tip II diyabet, yüksek kan glukozu ile karakterize insülin direnci veya insülin eksikliği içeren bir yetişkin hastalığıdır (eski ismi insüline bağlı olmayan diyabet, NIDDM). Diyabet egzersizden yoksun ve diet bozuklukları ile artan (life style disorders) bir hastalıktır. Tip II diyabet, hızla ilerleyen ve tıbbi yard›ma ihtiyaç duyulan bir durumdur. Çoğu faktör bu durumu potansiyel olarak artırabilir, metabolik sendrom bunlardandır. Multifaktoriyel değişiklikler ve komplex durumlar, ciddi miktarda irreversible organ bozukluklarına yol açabilir. Reno-vaskuler bozukluklar çok önemli olanlarından olup, ciddi miktarda son dönem böbrek yetmezliği ile sonlanır (SDBY). Bu çalışmada amacımız; SDBY etyolojilerinden olan tip II diyabet mellitüs ve diğer etyolojilerin insidans ve prevelansını tespit etmek ilave olarak ise kan serumunda Albumin, K, PTH, CaxP değerleri mukayesesini yapmaktır.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Özel Konya Huzur Diyaliz merkezinde, izinleri alınan 70 yetişkin SDBY’ li hastanın 25 ay süreyle oto analizörde kan ölçümleri yapıldı. Çalışma kriterlerimize uyan tüm hastalar, sekiz etyolojik grupta toplandı. Grup çalışmasına ilave olarak, hastalarımzın kanlarında; Albumin, K, PTH, CaxP değerlerine bakılarak, istatistiksel çalışmaları yapıldı. Kanlar; prehemodiyaliz (heparinizasyondan önce) giriş kanları şeklinde alınarak, vitros fs 5.1 ile vitros 950 ve abott architect 2000 sr beckman coulter access cihazları ile çalışıldı.
BULGULAR: Tip II diyabet grubu hastalarının Albumin, K, PTH ve CaxP değişkenlerinin diğer hastalar grubu değerlerinden istatistiksel açıdan değerli farklılık gösterdiği anlaşılmıştır (p value < 0,05).
TARTIŞMA ve SONUÇ: Diyabet hastalarında K farklılığı beklenen bir sonuç olmakla birlikte, PTH ve CaxP değerlerindeki farklılık ise SDBY hastalarında görülen sekonder hiperparatiroidizm laboratuar bulgusu olarak yorumlanmıştır. Ayrıca; hemodiyalizde özel bir öneme sahip olan albumin proteinindeki farklılığın istatistiksel açıdan değerli olması ise, bu konunun araflt›r›lması sonucunu çıkarmıştır.

Anahtar Kelimeler: Son dönem böbrek yetmezli¤i (SDBY), tip II diabet mellitus, hemodiyaliz.

Hayrullah Yazar, M. Kemal Başarılı, Ahmet Pekgör, Mehmet Polat, Sadık Büyükbaş. The Levels of Albumin, Potassiu, Calciufosfour,Parathormon ın Hemodıalysıs Adult Patıents Wıth End Stage Renal Dısease. Haydarpasa Numune Med J. 2010; 50(1): 3-7

Corresponding Author: Hayrullah Yazar, Türkiye
Manuscript Language: Turkish
LookUs & Online Makale