INTRODUCTION: The present study investigates the effect of 25-OH vitamin D replacement on blood pressure, as well as biochemical and IL-12 parameters in patients with metabolic syndrome (MetS), and whether a threshold for vitamin D exists in such effect.
METHODS: This prospective study included 44 metabolic syndrome patients who presented to the Internal Medicine Clinic of Haydarpaşa Numune Training and Research Hospital. The patients had a mean age of 44.68±11.49 years; 65.9% (n=29) were female and 34.1% (n=15) were male. Biochemical tests were made for 25-OH vitamin D, glucose, HbA1c, triglycerides, HDL-K, LDL-K, BUN, creatinine, uric acid, calcium, albumin, leukocytes, neutrophils, lymphocytes, hemoglobin, CRP and spot urine albumin/creatinine ratio, and blood pressure measurements were made before and after vitamin D replacement. In addition, IL-12 levels were measured twice using the ELISA method. A statistical analysis of the data was made using IBM the SPSS Statistics 22 (IBM SPSS, Turkey) software package.
RESULTS: A statistically significant decrease was noted in systolic and diastolic blood pressure and IL-12 levels after vitamin D replacement when compared to the pre-replacement levels (p<0.001, p=0.008, p<0.001). When the patients were divided into two groups based on 25-OH vitamin D levels (group-1, 25-OH vitamin D ≥32 ng/ml; group-2, 25-OH vitamin D <32 ng/ml) after vitamin D replacement, the mean IL-12 level was found to be significantly lower in the group-1 patients than in the group-2 patients (p<0.033). In addition, a positive correlation was identified between vitamin D replacement and serum levels of magnesium.
DISCUSSION AND CONCLUSION: These findings suggested that vitamin D replacement had blood pressure-lowering and anti-inflammatory effects in MetS patients. The threshold for the anti-inflammatory effect was found to be ≥32 ng/ml.
GİRİŞ ve AMAÇ: Bu çalışmada Metabolik Sendromlu (MetS) hastalarda, 25-OH vitamin D replasmanının kan basıncı, biyokimyasal ve IL-12 parametrelerine etkisini ve bu etkide D vitamini için bir eşik değer olup olmadığını araştırdık.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Bu prospektif çalışmaya Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi İç Hastalıkları Kliniğine başvuran 44 metabolik sendromlu hasta alındı. Hastaların yaş ortalaması 44,68±11,49 yıl olup % 65,9’u (n=29) kadın, % 34,1’i (n=15) erkekti. Vitamin D replasman öncesi ve sonrası biyokimyasal tetkiklerden 25-OH vitamin D, glukoz, HbA1c, trigliserid, HDL-K, LDL-K, BUN, kreatinin, ürik asit, kalsiyum, albümin, lökosit, nötrofil, lenfosit, hemoglobin, CRP, spot idrarda albumin/kreatinin oranı yanı sıra Tansiyon ölçümleri alındı. İlaveten IL-12 düzeyleri ELISA yöntemiyle 2 kez ölçüldü. Verilerin istatistiksel analizi için IBM SPSS Statistics 22 (IBM SPSS, Türkiye) programı kullanıldı.
BULGULAR: Vitamin D replasmanından sonra, öncesine göre sistolik ve diyastolik kan basıncı ile IL-12 düzeylerinde istatistiksel olarak anlamlı düşme saptandı (p<0,001, p=0,008, p<0,001). Detaylı olarak, vitamin D replasmanı sonrasında hastaları 25-OH vitamin D düzeylerine göre 2 gruba (grup-1 25-OH vitamin D düzeyi≥32 ng/ml, grup-2 25-OH vitamin D düzeyi < 32 ng/ml) ayırıp incelediğimizde ise grup-1 olan hasta grubunda grup-2 olan hasta grubuna göre ortalama IL-12 düzeyi anlamlı olarak daha düşük saptandı(p<0,033). İlaveten, vitamin D replasmanı ile serum magnezyum düzeyleri arasında pozitif yönlü korelasyon mevcut olup anlamlı istatistiksel sonuç saptanmıştır.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Bu bulgular bize vitamin D replasmanın MetS hastalarda kan basınç düşüklüğü ve anti-inflamatuar bir etkiye sahip olduğunu düşündürmektedir. Bu anti-inflamatuvar etki için eşik değer ≥32 ng/ml olarak tespit edilmiştir.