ISSN: 2630-5720 | E-ISSN: 2687-346X
Factors affecting Vitamin D level in antiretroviral treatment naive persons living with HIV [Haydarpasa Numune Med J]
Haydarpasa Numune Med J. Ahead of Print: HNHJ-66674

Factors affecting Vitamin D level in antiretroviral treatment naive persons living with HIV

İmran İçel Yıldırım1, Serpil Erol1, Derya Öztürk Engin1, Gözde Akkiraz BAÇ1, Handan Ankaralı2, Sebahat Aksaray3
1Health Sciences University, Haydarpaşa Numune Training and Research Hospital, Department of Infectious Diseases and Clinical Microbiology, Istanbul
2Medeniyet University, Göztepe Training and Research Hospital, Department of Biostatistics, Istanbul
3Health Sciences University, Haydarpaşa Numune Training and Research Hospital, Department of Medical Microbiology, Istanbul

INTRODUCTION: In this study, it was aimed to investigate the factors affecting vitamin D levels in antiretroviral treatment naive persons living with HIV.
METHODS: This retrospective study, which included 100 patients, was performed in the Department of Infectious Diseases and Clinical Microbiology, Haydarpasa Numune Training and Research Hospital. The relationship between patients’ 25(OH)D vitamin levels and demographic characteristics, underlying diseases, coinfection or malignancy, possible transmission time of HIV infection, substance use, smoking and alcohol use, CD4 + T lymphocyte counts, HIV RNA levels and laboratory values were investigated.
RESULTS: Of the 100 patients included in the study, 90 (90%) were male, and the mean age was 36.7 ± 11.5. At the time of admission, 84 patients (84%) had either vitamin D deficiency or insufficiency. For between-group differences, the patients were divided into two groups based on a 25(OH)D level of <30 ng/ml and ≥30 ng/ml. The two groups were similar with respect to age, body mass index, comorbidities, sex, smoking status, alcohol use, and possible transmission time of HIV infection (p> 0.05). Except for the ALT level (p <0.05), the two groups were similar with respect to all laboratory variables.
DISCUSSION AND CONCLUSION: This study found that antiretroviral treatment naive persons living with HIV, with and without vitamin D deficiency showed similar characteristics with respect to some traditional risk factors such as age, gender, and obesity; but only significant correlations were found between ALT and vitamin D levels. More studies are needed to show the relationship between ALT and vitamin D levels.

Keywords: Vitamin D level, risk factors, HIV

Antiretroviral tedavi almamış HIV ile yaşayan bireylerde D vitamini düzeyini etkileyen faktörler

İmran İçel Yıldırım1, Serpil Erol1, Derya Öztürk Engin1, Gözde Akkiraz BAÇ1, Handan Ankaralı2, Sebahat Aksaray3
1Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı, İstanbul
2Medeniyet Üniversitesi, Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Biyoistatistik Ana Bilim Dalı, İstanbul
3Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı, İstanbul

GİRİŞ ve AMAÇ: Bu çalışmada, daha önce antiretroviral tedavi almamış HIV ile yaşayan bireylerde D vitamini düzeylerini etkileyen faktörlerin araştırılması amaçlandı.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Yüz hastanın dahil edildiği bu retrospektif çalışma, Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı'nda gerçekleştirildi. Hastaların 25(OH)D vitamin düzeyleri ile demografik özellikleri, altta yatan hastalıkları, koenfeksiyon veya malignite varlığı, HIV enfeksiyonunun olası bulaşma zamanı, madde kullanımı, sigara ve alkol kullanımı, CD4+ T lenfosit sayıları, HIV RNA düzeyleri ve laboratuvar değerleri arasındaki ilişki araştırıldı.
BULGULAR: Çalışmaya alınan 100 hastanın 90'ı (%90) erkekti ve yaş ortalaması 36,7 ± 11,5 idi. Başvuru sırasında 84 hastada (%84) D vitamini eksikliği veya yetersizliği mevcuttu. Gruplar arası farklılıklar için hastalar 25(OH)D düzeyi <30 ng/ml ve ≥30 ng/ml olmak üzere iki gruba ayrıldı. İki grup yaş, vücut kitle indeksi, eşlik eden hastalıklar, cinsiyet, sigara kullanımı, alkol kullanımı ve HIV enfeksiyonunun olası bulaşma süresi açısından benzerdi (p> 0.05). ALT düzeyi (p <0.05) dışında, iki grup tüm laboratuvar değişkenleri açısından benzerdi.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Bu çalışmada, D vitamini eksikliği olan ve olmayan antiretroviral tedavi almamış HIV ile yaşayan bireylerin yaş, cinsiyet ve obezite gibi bazı geleneksel risk faktörlerine göre benzer özellikler gösterdiği; ancak ALT ve D vitamini düzeyleri arasında anlamlı korelasyon olduğu bulundu. ALT ve D vitamini düzeyleri arasındaki ilişkiyi göstermek için daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.

Anahtar Kelimeler: Vitamin D düzeyi, risk faktörleri, HIV



Corresponding Author: İmran İçel Yıldırım, Türkiye
Manuscript Language: English
LookUs & Online Makale