ISSN: 2630-5720 | E-ISSN: 2687-346X
Predictive Value of Inflammatory Markers, Ca-125 Measurement and Malignancy Risk Index Calculations in the Diagnosis of Endometrioma [Haydarpasa Numune Med J]
Haydarpasa Numune Med J. Ahead of Print: HNHJ-70456 | DOI: 10.14744/hnhj.2024.70456

Predictive Value of Inflammatory Markers, Ca-125 Measurement and Malignancy Risk Index Calculations in the Diagnosis of Endometrioma

Cemile Kanlikama Saglam1, Fisun Vural2, Hilal Serifoglu3
1Klinikum Westfalen, Knappschaftskrankenhaus Dortmund, Abteilung für Gynäkologie und Geburtshilfe
2Health Sciences University Haydarpaşa Numune Training and Research Hospital, Gynecology and Obstetrics Clinic
3Tuzla State Hospital, Gynecology and Obstetrics Clinic

INTRODUCTION: Adnexal mass is a frequently encountered problem in gynecology practice. Although ultrasonography is our main tool in distinguishing endometrioma cases, there is a need for methods that will provide preoperative prediction, especially in rare cases. For this reason, we aimed to investigate the predictive value of CA-125 level, inflammatory markers, and malignancy index calculations in the diagnosis of endometrioma.
METHODS: In this study, 679 cases who were operated on, and diagnosed with an adnexal mass, at the Health Sciences University Haydarpaşa Numune Training and Research Hospital, Gynecology and Obstetrics Clinic, between 01.01.2010 and 30.06.2016, were retrospectively examined. The predictive value of CA-125, RMI, and inflammatory markers was investigated among these groups, which were divided into three groups: benign and malignant adnexal mass endometrioma patients.
RESULTS: In the comparison of the three groups, CA-125 value, malignancy risk index calculations, and some hematological markers were found to be statistically significantly higher. In the subgroup analysis for CA-125; It was found in the comparison of endometrioma and benign masses (p = 0.000), in the comparison of benign and malignant masses (p = 0.000), and the distinction between endometrioma and malignant masses (p = 0.004).
In the subgroup analysis for inflammatory markers, the NLR value was found to be significantly different in malignant and benign cases (p=0.000). The neutrophil count was significantly different in malignant and benign cases (p=0.005).
DISCUSSION AND CONCLUSION: CA125 levels were found to be sensitive but not specific in the diagnosis of endometrioma. There is a need for studies on modeling in which new algorithms are developed in which TV-USG findings are combined with hematological markers.

Keywords: endometriosis, adnex, RMI, CA-125

Endometrioma Tanısında Inflamatuar Belirteçlerin, Ca-125 Ölçümünün Ve Malignite Risk İndeksi Hesaplamalarının Prediktif Değeri

Cemile Kanlikama Saglam1, Fisun Vural2, Hilal Serifoglu3
1Westfalen Kliniği, Knappschaftsklinik Dortmund, Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü
2Sağlık Bilimleri Üniversitesi Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği
3Tuzla Devlet Hastanesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği

GİRİŞ ve AMAÇ: Endometrioma vakalarının ayrımında ultrasonografi temel aracımız olmasına rağmen özellikle arada kalınan vakalarda preoperatif öngörü sağlayacak yöntemlere ihtiyaç vardır. Bu sebeple CA-125 düzeyi, enflamatuar belirteçler ve malignite indeks hesaplamalarının (RMI1,2,3,4) endometrioma tanısında prediktif değerini araştırmayı amaçladık

YÖNTEM ve GEREÇLER: Çalışmaya 01.01.2010 ve 30.06.2016 tarihleri arasında, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği’nde adneksiyel kitle tanısı alarak opere edilen 679 olgu geriye dönük incelenmiştir. Benign, malign adneksiyel kitle endometrioma hastaları olarak 3 gruba ayrılmış bu gruplar arasında CA-125,RMI ve inflamatuar markerların prediktif değeri araştırılmıştır.
BULGULAR: Üç grubun karşılaştırmasında CA-125 değeri, malignite risk indeksi hesaplamaları (RMI 1,2,3,4) ve bazı hematolojik markerlar (nötrofil sayısı, trombosit sayısı ve NLR) istatistiksel olarak anlamlı yüksek bulundu. CA-125 için yapılan subgrup analizinde; endometrioma ile benign kitlelerin karşılaştırmasında (p=0.000), benign ile malign kitle karşılaştırmasında (p=0.000) ve endometrioma ile malign kitlelerin ayrımında (p=0.004) bulundu.
Inflamatuar belirteçler için yapılan subgrup analizinde NLR değeri malign ve benign vakalarda anlamlı olarak farklı bulundu (p=0.000), ancak endometrioma vakalarının benign ve malign vakalarla karşılaştırmasında istatistiki bir anlamlılık saptanmadı (p>0.05). Nötrofil sayısı malign ve benign vakalarda anlamlı olarak farklı iken (p=0.005), endometrioma vakalarının benign ve malign vakalarla karşılaştırmasında istatistiki bir anlamlılık saptanmadı (p>0.05).
TARTIŞMA ve SONUÇ: Çalışmamıza göre NLR düzeyleri malign/benign ayrımında önemliyken, endometrioma olgularının ayrımında anlamlı bulunmadı. CA-125 düzeyleri ve RMI2 ve RMI3 modelleri endometrioma olgularında hem benign hem de malign kitlelerden farklı tespit edildi. ROC analizlerine göre endometriomanın tanısında malignite risk inkdeksi hesaplamalarının tanısal performansı bulunmamaktadır. CA125 düzeylerinin ise endometrioma tanısında sensitivitesi olmakla birlikte spesifik olmadığı bulunmuştur. TV-USG bulgularının hematolojik markerlarla kombine edildiği yeni algoritmaların geliştirildiği modellemeler üzerinde yapılacak çalışmalara ihtiyaç vardır.

Anahtar Kelimeler: endometrioma, adneks, CA-125, RMI

Corresponding Author: Hilal Serifoglu, Türkiye
Manuscript Language: Turkish
×
APA
NLM
AMA
MLA
Chicago
Copied!
CITE
LookUs & Online Makale