ISSN: 2630-5720 | E-ISSN: 2687-346X
Prevalence of Bladder and Bowel Dysfunction in Children Scheduled for Outpatient Surgery: Evaluation of Functional Constipation and Lower Urinary Tract Symptoms [Haydarpasa Numune Med J]
Haydarpasa Numune Med J. Ahead of Print: HNHJ-34392

Prevalence of Bladder and Bowel Dysfunction in Children Scheduled for Outpatient Surgery: Evaluation of Functional Constipation and Lower Urinary Tract Symptoms

Neslihan Gülçin, Ceyhan Şahin
University of Health Sciences, Umraniye Training and Research Hospital, Istanbul, Turkiye, Department of Pediatric Surgery

INTRODUCTION: To evaluate the frequency of bladder and bowel dysfunction (BBD), functional constipation, and lower urinary tract symptoms in pediatric patients undergoing outpatient surgical procedures.
METHODS: This prospective study included 100 children aged 5–18 years who were scheduled for circumcision, inguinal or umbilical hernia repair, or orchiopexy between August and December 2024. Bowel dysfunction was assessed using the Rome IV criteria, and urinary symptoms were evaluated with the Voiding and Bowel Dysfunction Symptom Score (VBDS). Patients with chronic diseases or previous urological/anorectal surgery were excluded.
RESULTS: The mean age was 7.22 ± 2.90 years, and 97% of patients were male. At least one lower urinary tract symptom was present in 47% of patients. VBDS scores ≥7 were detected in 18% of participants, but only 5% met the Rome IV criteria for functional constipation. The most common symptom was stool-holding behavior (44%), while only 2% had fecal incontinence. BBD was diagnosed in one patient (1%).
DISCUSSION AND CONCLUSION: Although the formal diagnosis of BBD was rare, urinary and bowel-related symptoms were common. Early identification and combined evaluation of urinary and bowel functions are essential for timely intervention and to prevent potential complications.

Keywords: Bladder and bowel dysfunction, Functional constipation, Lower urinary tract symptoms

Günübirlik Cerrahi Planlanan Çocuklarda Mesane ve Barsak Disfonksiyonu Prevalansı: Fonksiyonel Kabızlık ve Alt Üriner Sistem Semptomlarının Değerlendirilmesi

Neslihan Gülçin, Ceyhan Şahin
Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ümraniye Eğitim ve Aatştırma Hastanesi, İstanbul,Türkiye, Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı

GİRİŞ ve AMAÇ: Günübirlik cerrahi girişim planlanan çocuk hastalarda mesane-barsak disfonksiyonu (BBD), fonksiyonel kabızlık ve alt üriner sistem semptomlarının sıklığını değerlendirmek.

YÖNTEM ve GEREÇLER: Bu prospektif çalışmaya, Ağustos–Aralık 2024 tarihleri arasında sünnet, inguinal/göbek fıtığı onarımı veya inmemiş testis ameliyatı planlanan 5–18 yaş arası 100 çocuk dahil edildi. Barsak disfonksiyonu Roma IV kriterlerine göre, üriner semptomlar ise İşeme ve Barsak Disfonksiyonu Skorlaması (İBSS) ile değerlendirildi. Kronik hastalığı olan ve daha önce ürolojik veya anorektal cerrahi geçirmiş olan hastalar çalışma dışı bırakıldı.
BULGULAR: Ortalama yaş 7,22 ± 2,90 yıl olup, hastaların %97’si erkekti. Hastaların %47’sinde en az bir alt üriner sistem semptomu mevcuttu. %18’inde İBSS skoru ≥7 idi; ancak sadece %5’i Roma IV kriterlerine göre fonksiyonel kabızlık tanısı aldı. En sık gözlenen semptom %44 ile dışkı tutma davranışıydı. Gaita kaçırma yalnızca %2 hastada mevcuttu. BBD tanısı sadece 1 hastaya (%1) konuldu.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Her ne kadar BBD tanısı alan hasta oranı düşük olsa da, üriner ve barsakla ilişkili semptomlar yaygındı. Bu nedenle, erken tanı ve üriner-barsak sistemin birlikte değerlendirilmesi, komplikasyonların önlenmesi ve uygun tedaviye yönlendirme açısından önem taşımaktadır.

Anahtar Kelimeler: Mesane-barsak disfonksiyonu, Fonksiyonel kabızlık, Alt üriner sistem semptomları

Corresponding Author: Neslihan Gülçin, Türkiye
Manuscript Language: English
×
APA
NLM
AMA
MLA
Chicago
Copied!
CITE
LookUs & Online Makale