INTRODUCTION: Candida species are commensals in the normal flora of healthy humans, but can become opportunistic pathogens causing significant morbidity and mortality when predisposing factors are present. Various local or systemic factors, particularly their virulence factors, disrupt the normal homeostasis of Candida, leading to the transition from normal flora to pathogenic and opportunistic infections.
METHODS: In this study, the acid proteinase, phospholipase, and biofilm formation properties of 100 Candida albicans strains isolated from various clinical specimens were investigated phenotypically. Additionally, the presence of agglutinin-like sequences (ALS1) and hyphal wall protein (HWP1) genes, which are thought to be effective in adhesion during biofilm formation, was investigated genotypically.
RESULTS: Proteolytic activity was detected in 86% of the strains, phospholipase activity in 73%, and biofilm formation by modified tube adherence method in 9%. Genotypically, the presence of ALS1 and HWP1 genes was detected in 29% and 91% of the strains, respectively.
DISCUSSION AND CONCLUSION: The lack of a significant relationship between the presence of ALS1 and HWP1 genes and biofilm formation suggests that different genes may also be effective in this process.
GİRİŞ ve AMAÇ: Sağlıklı insanların normal vücut florasında kommensal olarak bulunan Candida türleri altta yatan kolaylaştırıcı faktörlerin varlığında önemli bir morbidite ve mortalite sebebi olabilen fırsatçı patojenler haline gelmişlerdir. Bu süreçte lokal veya sistemik çeşitli etkenler özellikle de sahip oldukları virülans faktörleri Candida'ların normal homeostazında bozulmalara yol açarak normal floradan patojenik ve fırsatçı enfeksiyonlara geçişine neden olur.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Bu çalışmada çeşitli klinik örneklerden izole edilen 100 Candida albicans suşunun asit proteinaz, fosfolipaz ve biyofilm oluşturma özellikleri fenotipik, ALS1 ve HWP1 genlerinin varlığı ise genotipik yöntemlerle araştırıldı.
BULGULAR: İzole edilen 100 Candida albicans suşunun proteolitik aktivitesi %86, fosfolitik aktivitesi %73 ve biyofilm oluşumu modifiye tüp adherans yöntemi ile %9 olarak saptanırken, her iki modifiye mikroplak yöntemiyle tüm suşlarda biyofilm aktivitesi negatif bulundu. Genotipik olarak araştırılan agglutinin like sequences (ALS1) ve hyphal wall proteini (HWP1) genlerinin varlığı ise sırasıyla %29 ve %91 olarak saptandı.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Bu çalışmada biyofilm oluşumu sürecinde adezyonda etkili olduğu düşünülen proteinleri kodlayan ALS1 ve HWP1 genlerinin varlığı ile biyofilm oluşumu arasında anlamlı bir ilişkinin saptanamaması, bu süreçte farklı genlerin de birlikte etkili olabileceğinin düşünülmesi gerektiğini vurgulaması açısından anlamlı olabilir.